Sağlık
Giriş Tarihi : 21-09-2015 20:13   Güncelleme : 21-09-2015 20:09

Bunun Adı Vurdum Duymazlık Değil Skandaldır !

İlçemiz Çarşı Mahallesinde ikamet eden İpek ailesi 21 Eylül 2013 günü üçüncü çocuklarını kucağına almayı beklerken doktor hatası sebebiyle bebeklerinin engelli hale geldiğini öğrendiler. Uzun süre süren davalar sonucunda sorumlulara sadece uyarı cezası verildi. Acılı aile bir bebeğin hayatının karartılmasına sadece uyarı cezası verildiği için olaya tepki gösterdi

Bunun Adı Vurdum Duymazlık Değil Skandaldır !
Doğum sancısı başlaması sonrasında Atatürk Devlet Hastanesi'ne giden 39 yaşındaki Şermin İpek, görevli ebenin gözetiminde bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

Doğumda sorun çıkması üzerine ebenin çağırdığı doktor, iddiaya göre hastaneye gelmedi, bebek de oksijensiz kaldığı için engelli oldu. Ailenin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada doktora 'uyarı' cezası verildi. İpek Ailesi, bebeklerinin engelli kalmasına neden olan doktora verilen cezaya tepki gösterdi.

Sinop'ta 21 Eylül 2013'te meydana gelen olayda, iddiaya göre hamile olan Şermin İpek doğum sancısının başlaması üzerine saat 18.00'de Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Görevli ebe Ö.K., Şermin İpek'e müdahale etti. İddiaya göre doğum sırasında normal olmayan bir durum olduğunu belirleyen ebe hastanede görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr. B.D.Ö.'yü hastaneye çağırdı. Ancak doktorun hastaneye gelmediği iddia edildi. İpek, saat 03.00 sıralarında bir kız bebek dünyaya getirdi. Ancak yaşamsal bulguları iyi olmayan bebeğin doğum sırasında oksijensiz kaldığı belirlendi. Bunun üzerine bebek aynı hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Daha sonra Samsun'daki başka bir hastaneye sevk edildi. Bebeğin tedavi süreci devam etti ancak vücudunda kalıcı hasarlar olduğu belirlendi. Şu an 2 yaşında olan Beyza İpek, konuşamaz, ayakta duramaz, tek başına hareket edemez ve duyamaz hale geldi.

1.5 yıl süresince bebeğin iyileşmesi için hastane hastane dolaşan anne Şermin İpek ve baba Ali İpek çocuklarının bu duruma gelmesine ihmalin neden olduğunu iddia ederek Sinop Valiliği'ne ve Cumhuriyet Savcılığı'na 6 Şubat 2015'te şikayette bulundu. Şikayet sonrasında olayla ilgili Valilik tarafından ön inceleme başlatıldı.

Ön inceleme sonunda 5 Mayıs 2015'te Valilik İl İdare Kurulu tarafından Ebe Ö.K. hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı alındı. Nöbetçi ebenin davetine rağmen hastaneye gitmediği belirlenen Opr.Dr. B.D.Ö. hakkında ise soruşturmaya izin verilmesine karar verildi.

Öte yandan Sinop Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından alınan kararla soruşturma sonunda Ebe Ö.K. hakkında herhangi bir işlem yapılmasına gerek görülmezken, Opr.Dr. B.D.Ö. hakkında uyarma cezası verildi.

3 çocuk annesi Şermin İpek, doğumda oksijensiz kalması nedeniyle kızının engelli kaldığını belirterek, "Doğum öncesinde yaptırdığım tetkiklerde hiçbir sorun yoktu ve bebeğim gayet sağlıklıydı. Doğumda hata nedeniyle bebeğim oksijensiz kaldı ve engelli oldu. 9 saatlik sancı süresince ve doğum sırasında kesinlikle doktor benim yanıma gelmedi. Bebeğimin doğum sonrasında hastanede tedavisinde doktorlar doğum hatası nedeniyle böyle olduğunu bize söylediler. Benim yavrum ömrü boyunca böyle engelli kaldı. Buna neden olanlar yeterince ceza almadı. Doktora sadece uyarma cezası verildi. Benim evladımın bu durumu için bana kim hesap verecek 'Bebeğimin durumunun karşılığı sadece uyarma cezası mı' Bir insanı ömrü boyunca engelli bırakmanın hayıtını karartmanın bedeli bu mu?" diye konuştu.

Baba Ali İpek ise, çocuğumuzu bu şekilde görmekten acı çektiklerini belirterek, "Beyza şu an 2 yaşını doldurdu, 3 yaşına girecek yaşıtları yürüyüp konuşurken bizim bebeğimiz yüzde 99 engelli ve iyileşme ümidi de her geçen gün azalıyor. Bunun sorumlularının hesabı bu kadar ucuz olmamalı. Yetkililere sesleniyorum elinizi vicdanınıza koyun. Bugün benim çocuğum bu haldeyse bu sorumsuz görevliler hala görevdeyse yarın sizin doğacak çocuklarınız da tehlikede bunlara gerçek cezaları verilsin" dedi.


kaynak : Haber57

hakan akbaşhakan akbaş