Röportajlar
Giriş Tarihi : 02-02-2017 14:35   Güncelleme : 07-04-2017 17:03

Gerze Müftüsü Gazetemizi Ziyaret Etti

Gerze Müftüsü Bayram Karar gazetemize ziyarette bulundu. “Önce insan mı, İslam mı?” diye soran Karar, söyledikleriyle İslam’a farkı bir bakış açısı getirdi.

Gerze Müftüsü Gazetemizi Ziyaret Etti

Gerze Müftüsü Bayram Karar gazetemize ziyarette bulundu. “Önce insan mı, İslam mı?” diye soran Karar, söyledikleriyle İslam’a farkı bir bakış açısı getirdi.

 

Müftü Karar, “insanların din konusundaki ön yargıları kırmak için ‘önce insan mı, İslam mı?’ diye soruyorum” dedi. Her şeyden önce insan olduğumuzu hatırlatan Karar, önce insanların muhabbet ederek birbirlerini tanımaları gerektiğini söyledi.  “İnsan insanla insanca diyalog kurabilmeli” diyerek insani ilişkilerin altını çizen ilçemiz müftüsü, “Önceliğimiz insanın aklı, fikri ve yüreği olmalı” şeklinde konuştu.

 

Din albenisini kaybediyor

Dinin aynı üslupla, mantıkla ve düşünceyle anlatıldığında heyecanını ve albenisini kaybettiğini savunan Karar, dine farklı açılardan yaklaşılması gerektiğini söyledi. Yardıma ihtiyacı olanların yardımına başka hesaplar yapıp projeler geliştirilmeden gidilmesi gerektiğinin altını çizen ilçemiz müftüsü, “önce insanı iç dünyasından yakalamalıyız. Namaz, abdest, oruç da önemli, ama yardım isteyen insanın ihtiyacı o an için bunlar değil. İnsanın iç dünyasına inmeden ormana girip baltayla ağaç devirmeye çalışıyoruz. Biz dini bu noktada biraz kaçırdık” diyerek İslamın özününün unutulduğuna vurgu yaptı.

 

“Dini ütopya haline getiriyoruz”

“Her yerde dini konular aynı şekilde anlatılıyor. Yine anlatılsın, ama insanlar artık doyum noktasına ulaştı” şeklinde konuşan karar, topluma ahlakıyla, özellikleriyle örnek olacak insanların çıkması gerektiğini söyledi.

 

Dini bir ütopya haline getirdiğimizi aktaran Gerze Müftüsü, dini konuları dinlerken masal dinliyor gibi olduğumuzu belirtti. “Hz. Muhammed şöyle güzel insandı, Hz. Ebubekir böyle iyi insandı… diye anlatmaya başlıyoruz hemen. Onlar öyleydi. Ya sen nasılsın? Onların hayatından sen ne aldın, topluma ne yansıtabiliyorsun” dedi.

 

Dini geçmişten çıkarıp biraz da kendimize mâl etmemiz gerektiğini söyleyen Bayram Karar, “onlar gibi olamayız, ama bir Ebubekir bir Ayşe gibi davranamaz mıyız, onlar gibi düşünemez miyiz?” diye sordu. Makamı, mevkiyi, koltuğu ikinci üçüncü plana atmamız gerektiğinin belirten müftü Karar, toplumu ötelemeden, önyargı oluşturmadan, örnek kişiliğimizle toplumun aranan bir ismi haline gelmeliyiz” şeklinde konuştu.


Haber: Kaan TÖNGELCİ

Erkan TaşErkan Taş