Güncel
Giriş Tarihi : 07-01-2015 11:02   Güncelleme : 07-01-2015 10:57

Gerze Yangın Evlerinin Korunması İçin Harekete Geçtiler!

Serhat Saatçi isimli Gerzeli vatandaş 1956 Gerze yangını sonrası yapılan Yangın Evlerinin korunması için mücadele veriyor.

Gerze Yangın Evlerinin Korunması İçin Harekete Geçtiler!
 1956 yangını sonrası yapılan Yangın Evleri Gerze’nin yakın tarihi ve kültürü açısından büyük bir önem arz ediyor. Yangın evlerinin gün geçtikçe tarihi dokusunu yitirmesinden şikayetçi olan Serhat Saatçi isimli hemşehrimiz, özgün tarzdaki Yangın Evleri’nin Korunması İçin Çağrıda bulundu.

Saatçi konuşmasında, ”Bir kentin kimliğini en çok etkileyen faktörlerin başında o kentin fiziksel, sosyo-ekonomik, kültürel ve tarihsel özellikleri gelmektedir. Tüm bu özellikleri, tek bir yangın evine baktığınızda bile görebiliriz. Gerze’mizin kültürel mirası olan bu evlerin korunması için, herkesin elini taşının altına koymasını düşünüyor ve bunu oldukça önemsiyorum. Koruyarak, planlayarak sahip çıkacağımız bu evlerimizin ilçemizin kimliğini korumasında, turizminin geliştirilmesinde önemli katkıları olacaktır. “ dedi.

Yangın evlerinin korunarak tarihi doku ve turizme kazandırılması ile alakalı yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Saatçi, “Bunun için, kurumsal ve gönüllü olarak hareket edip bir sinerji yaratmalı, çalışma grubu oluşturmalıyız. Aşağıda, 16-17 Nisan arasında Ankara'da, ODTÜ’de yapılacak olan III. Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Öğrenci Konferansı için gönderdiğimiz bildiri metnini paylaşıyoruz. Bildirimimiz inşallah kabul edilecektir ve biz de, yetkili mercilerin karşısına bilimsel olarak önemsenmiş bir konu ile çıkacağız.” İfadelerine yer verdi.

 

Serhat Saatçi sözlerini şöyle sürdürdü,

 

Umarım, bize has, mimari ve yerleşim açısından özgün olan evlerimizi koruyabiliriz. Mesela ilk olarak, pek çoğumuzun adını bile işitmediği, bu evlerin mimarı olan Alman Mimar Bernard Wagner’ın ismini bir sokağa, hem de yangın evlerinin bozulmamış olduğu bir sokağa, vererek başlayabiliriz.

Gerze Yangın Evlerinin Peyzaj Değerlerinin Korunması

Serhat Saatçi ve ekibi tarafından Gerze Yangın evlerinin korunarak yeniden canlandırılması ile alakalı 16-17 Nisan arasında Ankara'da, ODTÜ’de yapılacak olan III. Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Öğrenci Konferansına sunulan resmi başvuru metni ise şu şekilde,

Türkiye’nin 2003 yılında onaylamış olduğu Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nde peyzajın kültürel, ekonomik, çevresel ve sosyal alanlarda kamu yararı taşıdığı, ekonomik faaliyetler için uygun olduğu ve korunması, yönetimi ve planlanmasının iş olanaklarının yaratılmasına katkı sağlayabilecek önemli bir kaynak olduğu belirtilmektedir. Bu bağlamda peyzajın yerel kültürlerin yönetimine önemli katkısı bulunmaktadır. Peyzaj, her yerdeki insan için; kırsal ya da kentsel alanlarda, yüksek kaliteli olduğu kadar bozulmuş alanlarda, sıradan olduğu kadar sıradışı güzellik olarak tanımlanmış alanlarda da yaşam kalitesinin önemli bir parçası olarak değerlendirilmiştir. Özgün mimarisi ve özgün yerleşim modeli ile Gerze Yangın Evleri’nin de, tarihi yapılar gibi korunmaya ve yeniden işlevlendirilmeye ihtiyacı vardır. Bu geleneksel yapılar çeşitli sebeplerle korunamamıştır ve bu durum giderek de devam etmektedir. Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nde peyzajın özelliklerini, insan tarafından algılandığı şekliyle oluşan bir alan olarak görürsek eğer; Gerze Yangın Evleri için de kent kimliğinin oluşmasında ve sürdürülmesinde oldukça önemli bir peyzaj değeri olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için de kalan yangın evlerinin korunması gerekmektedir. Koruma kapsamına alınacak 1956 yangını sonrası yapılmış olan bu Gerze Yangın Evleri, yerel yönetim organlarının öncülüğünde geliştirilecek politikalarla, kent kimliliğinin devamlılığını ve kentin turizminin gelişmesini sağlayabilecektir. Bu çalışmada, ilk bölümde Sinop’un Gerze ilçesinin tarihçesi, ekonomik, beşeri ve coğrafi konumu değerlendirilerek, özellikle Gerze Yangın Evlerinin mimari özellikleri, özgün yanları ve bunların neden korunması gerektiği üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise, Gerze Yangın Evleri için yerel aktörlerin öncülüğünde yapılabilecek peyzaj politikası, peyzaj yönetimi ve çalışmaları için çeşitli öneriler getirilmiştir. Yangın evlerinin korunması, yönetilmesi ve planlanması konusunda özel tedbirler almayı amaçlayan bir takım prensipler, stratejiler ve rehber kurallar oluşturulması için, ilçe ölçeğinde yerel yönetim birimi olarak Gerze Belediyesi’nin öncülük edeceği; aralarında bölgesel gelişmeyi destekleyen kurum olarak Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, çeşitli akademik birimlerin ve yerel halkın da yer alacağı bir kurumsal ve gönüllü çalışma grubu oluşturulması planlanmıştır. Buradaki çalışmalar ışığında, yerel destekli ve yerelin öncüllüğünde bir model oluşturularak çok aktörlü bir katılımın sağlanacağı politikalarla Gerze Yangın Evlerinin korunması ve sürdürülebilirliği sağlanmış olacaktır. Özgünlüğünü kaybetmeden korunan Gerze Yangın evleri de, kent kültürünün yaşatılmasına ve devam ettirilmesine fayda sağlayarak, bölgenin tanıtımında ve gelişiminde önemli bir rol oynayacaktır.

 

 

AdminAdmin